İLETİŞİM HATTI

0(535) 468 58 22

E-POSTA ADRESİMİZ

iletisim@kubatedavi.com
> Psoriazis (Sedef Hastalığı)
Psoriazis (Sedef Hastalığı)
Psoriazis (Sedef Hastalığı)

Sedef hastalığı toplumda sık görülen, alevlenmelerle birlikte uzun süre devam eden bir hastalıktır. Genellikle keskin sınırlı, üzerinde hastalığa ismini veren sedef (gümüş) renginde kepeklenmeler (pullanmalar) bulunan kızarıklıklar ile ayırt edilir.

 

Sedef Hastalığı yaygın bir hastalık mı dır?

Hangi yaşlarda görülür? Sedef hastalığı tüm dünyada yaygındır; genetik ve çevresel faktörler sıklığını etkiler. Hastalığa yatkınlık ebeveynlerden çocuğa aktarılabilir, ancak çocukta hastalık görülmeyebilir. Her 100 kişiden bir veya iki kişide ortaya çıkar. Erkek ve kadınlarda eşit sıklıktadır. Genellikle 15-30 yaşlarında başlar.

 

Hastalığın nedenleri ve ataklara yol açan faktörler nelerdir?

Neden kesin olarak bilinmemektedir; bağışıklık sistemi, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Çevresel faktörler (streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonları, ilaçlar [kortizon, lityum, bazı tansiyon ilaçları, aspirin vb], aşırı alkol alımı, sigara, kaşıma, keselenme, güneş yanığı vb.) ve ruhsal stres hastalığı başlatabilir veya alevlendirebilir.

 

Hastalığının belirtileri nelerdir? Hastalığın belirtileri klinik özelliklerine göre değişmektedir.

Psoriazis vulgaris (plak tipi psoriazis) En sık görülen sedef hastalığı kliniğidir (% 80). Tipik belirtileri oval veya yuvarlak, gümüş renginde pullanmalarla kaplı, deriden kabarık kızarıklıklardır. Diz, dirsek, saçlı deri ve kuyruk sokumuna sık yerleşir. Bazen koltuk altı, kasık, meme altı, kalçaların arası, diz arkası, dirsek iç yüzü ve boyun gibi kıvrım yerlerine de yerleşebilir

 

(İnvers psoriazis). Avuçlar ve ayak tabanında görülebilir

 

(Palmoplantar psoriazis) Guttat psoriazis Gövde üst yarısında, kol ve bacaklarda, yağmur damlasına benzer, küçük, yuvarlak, pembe-kırmızı, kepekli kabarıklıklar görülür. Çocuklarda ve ergenlerde sıktır. Genellikle boğaz enfeksiyonunu izleyerek ortaya çıkar ve birkaç hafta veya ay içinde geriler.

 

Eritrodermik psoriazis Hastalığın vücudun % 90’ından fazlasını kaplamasıdır. İlaç, güneş ışığı, travma, enfeksiyon gibi tetikleyici faktörlerin etkisiyle hastalık yaygınlaşabilmektedir. Tedavisi hastanede uygulanmalıdır.

 

Püstüler psoriazis Kırmızı zeminde, irinli sivilceler bulunur. Tipik sedef hastalığı plakları üzerinde veya sağlam görünümlü deride ortaya çıkar. Tüm vücutta yaygın görülebilir (yaygın püstüler psoriazis) veya avuçlar ve ayak tabanlarına yerleşim gösterir (palmoplantar püstüler psoriazis).

 

 Eklemlerin sedef hastalığı Her 10 hastadan 2’sinde ve 40’lı yaşlarda ortaya çıkar. En sık parmak ve bel eklemleri tutulur. Sabah tutukluğu veya uzun süre oturma, ayakta kalma ile gelişen tutukluk, el veya ayak parmaklarında şişlik (“sosis parmak” görünümü) gibi belirtilere neden olur. Eklem tutulumunda, tırnak tutulumu da sıktır. Genellikle hastalığa ait deri belirtileri eşlik eder. Psoriaziste tırnak değişiklikleri Hastaların yaklaşık yarısında tırnaklar etkilenir. Tırnak yüzeyinde toplu iğne başı büyüklüğünde çukurcuklar, tırnağın yatağından ayrılması, tırnak altında sarımsı renklenme (yağ lekesi görünümü), tırnağın bir bölümünün kaybı ve tırnağın serbest bölümünün altındaki deride kalınlaşma sık görülen değişikliklerdir.

 

Sedef hastalığının seyri nasıldır?

Alevlenmeler ve iyilik dönemleri ile genellikle uzun sürelidir. Hastalığın belirtileri ve şiddeti kişiden kişiye, hatta aynı kişide zaman içinde değişebilir.

Gebelik hastalığın seyrini etkiler mi?

Sedef hastası gebe kalabilir. Gebeliğin etkisi değişkendir; hastalık genellikle gebelikte düzelir, doğum sonrasında ataklarla eski seyrine döner. Az sayıdaki hastada gebelikte püstüler psoriazis gelişebilir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılabilecek ilaçlar hekime sorulmalıdır. Sedef hastalığı ve diğer hastalıklar Özellikle şiddetli sedef hastalığı olanlarda kalp damar hastalıkları için yatkınlığa yol açan, kan yağlarında artışa, tansiyon yüksekliğine ve şeker hastalığına sık rastlanmaktadır. Yine obezite (aşırı kilo) ve iltihaplı barsak hastalığı da sık görülmektedir.

 

Sedef hastalığının tanısı nasıl konulur?

 Tanı klinik bulgularla konabilir. Nadiren deri biyopsisi gerekebilir.

 

 

 

ÖN BAŞVURU

Sözleşme şartlarını okudum ve kabul ediyorum.

Sedef hastalığının tedavisi mümkün mü?

 

Bu hastalıktan muzdarip insanlar dünyada bazı ilaçlar bulabiliyorlar. Ancak, bu alanda Kübalı doktorların tedavilerinin etkinlikleri en ileri düzeyde olanlardır. Sedef hastalığı için en etkili tedavilerden birisi, doktor Dr. Carlos Miyares Cao tarafından, insan plasentasından geliştirilen ve suda çözünür bir topikal jel olan Coriodermina’dır. Tedavinin başarı oranı, lezyonların tamamen temizlenmesinde % 84.6; yaraların belirgin iyileşmesinde % 8.5 ve asgari iyileşme açısından % 5’dir.

İlerlemenin hiç sağlanmadığı ancak % 1.9 oranında görülür. Coriodermina doğrudan lezyonlara uygulandıktan sonra cildin katmanları tarafından emilir. Coriodermina’nın etkinliği, hastanın yaşına etkilenen bölgenin büyüklüğüne, hastanın kaç zamandır sedef hastalığından mustarip olduğuna ve tedavinin doğru uygulanmasına bağlıdır. Coriodermina tedavisi Havana’daki Centro de Histoterapia Placentaria’da 90’lı yıllardan beri geliştirilmiştir. Hiçbir yan etkisi olmayıp, çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve emzirme sırasında

HASTALIĞINIZ HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN